Aansluiten van (reed) schakelaars op de TM-H of UCCI

switch_connections..gif

De TM-H en UCCI beschikken over een demultiplexer ingang voor 128 schakelaars. Je kunt hierop zowel normale schakelaars (zoals reed-contacten) op aansluiten als bezetmelders in de vorm van CD16 modules. De wijze van aansluiten van CD16 modules kun je vinden in de CD16 handleiding. Bij gebruik van schakelaars worden deze aangesloten zoals hierboven aangegeven. Het voordeel van deze wijze van aansluiten is dat de bedrading sterk wordt beperkt. Zo kun je bijvoorbeeld 64 schakelaars aansluiten via een bandkabel van slechts 16 aders, of 128 schakelaars via een bandkabel van slechts 24 aders.

In serie met elk contact dient een diode (bv 1N4148) te worden aangebracht. De diodes zijn nodig om te zorgen dat ook wanneer meerdere schakelaars tegelijk gesloten zijn er een unieke adressering plaatsvindt. Anders zou bijvoorbeeld de combinatie van schakelaars 0, 1 en 8 zorgen voor kortsluiting tussen sense-1 en drive-1 en de decoder ook schakelaar 9 doen detecteren.

Bovenstaande aansluitmatrix is in principe eenvoudig en goedkoop zelf te maken. Voor degenen die toch liever een kant-en-klare oplossing hebben is de SWdec ontwikkeld.