DINAMO Wisseldecoder (MDdec)

Om de gemultiplexte aansturing van dubbelspoelaandrijvingen goed te laten werken heb je een soort "decoder" nodig. Deze term is echter wat veel van het goede, want het is niet meer dan een 1N400x diode in serie met elke spoel, dus 2 diodes per wissel. Je kunt dit heel goedkoop zelf maken.

Degenen die toch een meer gestructureerde oplossing zoeken kunnen gebruik maken van de MDdec. Dit is een printje waarop de diodes voor 8 dubbelspoelaandrijvingen zijn ondergebracht. Bijkomend voordeel is dat er op dit printje ontkoppelcondensatoren zitten om de spanningspieken af te vangen die kunnen ontstaan bij aandrijvingen met eindafschakeling. Het MDdec printje is zo gemaakt dat je zowel schroefconnectoren als printstekkertjes kunt gebruiken voor de aansluiting van je spoelen en de bedrading naar de PM32.

De MDdec's kunnen worden aaneengerijgd om de bedrading onder je baan zoveel mogelijk te beperken. Voor meer details kun je de MDdec handleiding raadplegen

Voor de goede orde: de MDdec is alleen bruikbaar als je gebruik maakt van dubbelspoelaandrijvingen. Als je wisselmotoren gebruikt die een bidirectionele aansturing vergen is er een iets andere diodeschakeling nodig. Deze informatie kun je vinden in o.a. de PM32 handleiding.

MDDEC.jpg