Handregelaar voor gebruik met Koploper

De handregelaar is dus geschikt voor alle 'digitale systemen' die Koploper ondersteunt en niet specifiek gebonden aan DINAMO

handregelaar.gif

Regelaar 1 en regelaar 2 zijn gewone lineaire potmeters van 100k. Naar keuze kun je draai -of schuifpotmeters gebruiken. Probeer een 'wat betere' kwaliteit te kopen. Goedkope varianten maken na verloop van tijd slecht contact. De schakelaars SW1 t/m SW5 zijn gewone druktoetsen (maken contact bij indrukken en verbreken bij loslaten). Voor SW1 en SW3 kun je ook een gewone schakelaar (aan/uit) nemen. In Koploper kun je dat configureren. De nummers die je tussen haakjes aan de rechterkant ziet moeten worden verbonden via een kabel met de corresponredende pinnen (links) op de 15 polige stekker die in je gamepoort gaat.

Regelaar 1, SW1 en SW2 vormen samen 1 logische regelaar. Met de potmeter regel je de snelheid. Als SW1 een druktoets is keert deze bij indrukken de richting om, als het een gewone schakelaar is bepaalt de stand de rijrichting. De functie van SW2 is vij te kiezen.

Regelaar 2, SW3 en SW4 vormen samen de andere logische regelaar (met SW3 voor de richting en SW4 vrij toe te kennen). In Koploper kun je elke logische regelaar toekennen aan 1 lok. SW5 wordt gebruikt als noodstop. SW5 mag je ook weglaten, dan heb je die noodstop functie niet op de handregelaar zitten.

Je kunt alle onderdelen onderbrengen in 1 regelkastje of je kunt de logische regelaar 1 en 2 beide in een apart kastje zetten zodat je met 2 mensen elk een trein kunt besturen. SW5 kun je dan het best op beide kastjes zetten en ze gewoon parallel schakelen.