Intelligente besturing met de RM-U

De RM-U controller vormt in feite het intelligente hart van het DINAMO besturingssysteem. De RM-U verzorgt de communicatie met de besturingscomputer en stuurt vervolgens andere modules in je systeem aan.

Functies

De RM-U biedt op dit moment de volgende functies:

  • Communicatie met een besturings computer via RS232 of USB (de P&P versie van de RM-U beschikt uitsluitend over USB).
  • Aansturing van maximaal 16 TM-H blok controllers voor de gesynchroniseerde aansturing van 128 blokken en het inlezen van maximaal 2048 schakelaars of bezetmelders
  • Aansturing van maximaal 32 TM44 blok controllers voor de gesynchroniseerde aansturing van 128 blokken en het inlezen van maximaal 512 bezetmelders
  • Aansturing van maximaal 16 UCCI controllers voor de aansturing van 32 MCC zendlussen en het inlezen van maximaal 2048 reed-contacten
  • Seriële aansturing van maximaal 16 OC32 modules voor maximaal 512 extra uitgangen
  • Aansturing van maximaal 8 PM32 controllers voor de aansturing van maximaal 512 wissels en/of armseinen

Noot: De adresruimte van de TM-H, TM44 en UCCI controllers is overlappend. Dat wil zeggen dat je in totaal 16 van deze eenheden kunt aansluiten, waarbij in het geval van de TM44 een paar TM44's als één eenheid wordt gerekend.

Betrouwbare communicatie met subsystemenrmu_large.jpg

Het echte werk in een Dinamo systeem gebeurt door de aangesloten TM-H, TM44, UCCI, PM32 en OM32/OC32 modules. De RM-U zorgt voor een snelle en betrouwbare communicatie met en verdeling van het werk over deze modules. De besturingsPC wordt hierdoor ontlast van allerlei lastige tijdkritische processen en kan zich richten op de daadwerkelijke functionele besturing van de modelspoorbaan.

Zo zorgt de RM-U voor de synchronisatie tussen de verschillende TM-H's en/of TM44's. De RM-U gedraagt zich hierdoor voor de aansturende PC als een blokeenheid voor 128 blokken. Bovendien kun je met commando's blokken aan elkaar koppelen en uiteraard weer ontkoppelen. Elke actie die op het eerste blok wordt uitgevoerd wordt simultaan gevolgd door de gekoppelde blokken. Dit leidt zo ten alle tijden tot een soepele overname van de trein tussen twee blokken. Bovendien werkt dit ook bij keerlussen: De beruchte keerlusperikelen bij 2-rail systemen behoren nu dus definitief tot het verleden!

De RM-U kan blokken met analoge (pulsbreedtemodulatie) aansturing ook versnellen en vertragen met een op te geven versnelling/vertraging en gewenste eindsnelheid. Als blokken gekoppeld zijn voeren de gekoppelde blokken de versnelling/vertraging uiteraard simultaan uit.

Virtuele uitgangen en autonome acties

De RM-U kent de mogelijkheid een functietabel te downloaden waarmee diverse uiteenlopende functies kunnen worden geconfigureerd. De RM-U kan deze functies uitvoeren op commando van de PC of bij het optreden van een bepaalde externe gebeurtenis.
Het programma op de PC hoeft niet meer te doen dan het aansturen van een "virtuele uitgang", waarna de RM-U de geconfigureerde acties uitvoert. Dit kan erg handig zijn voor het geval je zaken wilt realiseren die het besturingsprogramma op de PC net niet ondersteunt. Een geconfigureerde actie kan ook gekoppeld worden aan een "event", het actief of inactief worden van en schakelaar of bezetmelder. Op die wijze kan Dinamo autonoom bepaalde acties ondernemen zonder de besturingsPC daarmee te vermoeien.

Versies

De RM-U is beschikbaar als volledige versie (met alle mogelijke interfaces) en als Plug&Play versie. De P&P versie beschikt uitsluitend over een USB interface richting de PC en een RS485 interface voor de aangesloten Dinamo modules. Voor een nieuw systeem is de RM-U P&P vrijwel altijd toereikend, tenzij aansluiting op de PC door middel van RS232 (com-poort) noodzakelijk is.

De RM-U en RM-U P&P zijn beschikbaar als geassembleerde en geteste module (dus niet als bouwpakket). Voor de RM-U P&P is tevens een passende behuizing beschikbaar.

RM-U_behuizing.jpg