Achtergrondinformatie

Als modelspoorder willen we een modelspoorbaan met zo weinig mogelijk beperkingen ten aanzien van rijmogelijkheden. Het "besturingssysteem" dat we gaan gebruiken dient daarom een aantal zaken voor ons te realiseren:

  • Beveiliging van de treinenloop zodat treinen niet op elkaar kunnen botsen;
  • Geautomatiseerde treinbewegingen, bijvoorbeeld op de hoofdbaan, zodat een groot aantal treinen kan rijden zonder dat we ons daar al te druk over hoeven te maken. Met de hand kunnen we immers onmogelijk meer dan 2 a 3 treinen tegelijkertijd onder controle houden. Automatisch rijden kan op meerdere manieren worden gerealiseerd, van een treinenloop waarbij de treinen volgens bepaalde randvoorwaarden hun eigen weg kiezen tot een vooraf geplande dienstregeling;
  • Handmatige bediening van treinen, bijvoorbeeld op rangeerterreinen en lokdepots, zodat we ook zelf voor 'machinist' kunnen spelen.

Bovengenoemde uitgangspunten zijn op verschillende manieren te realiseren, maar de meest flexibele is toch wel die waarbij gebruik wordt gemaakt van een (Personal) Computer als "hart" van de besturing. Aan een PC (met software) alleen hebben we echter niet voldoende. Het besturingssysteem moet in staat zijn vele tientallen blokken van elektrisch vermogen te voorzien om de treinen hierin te laten rijden. Tevens dient het systeem in staat te zijn wissels om te zetten en seinen te bedienen. Tot slot dient ons besturingssysteem "oren en ogen" te krijgen: op de een of andere manier zal de PC te weten moeten komen welke trein zich waar bevindt om aan de hand daarvan de nodige acties te nemen. Deze 'interfaces' tref je niet aan op een standaard PC. We hebben dus extra elektronica nodig om dit voor elkaar te krijgen. Deze elektronica zou naar mijn mening moeten voldoen aan de volgende uitgangspunten:

  • Zo universeel mogelijk toepasbaar
  • Geen noodzaak voor decoders in het rollend materieel
  • Robuust en kortsluitbeveiligd;
  • Geen (dure) wissel -en seindecoders
  • Beperkte en overzichtelijk bekabeling
  • Ondersteuning van alle gangbare elektrische artikelen, zoals wissels, armseinen, lichtseinen (zowel gloeilamp als LED uitvoeringen), ontkoppelaars, etc
  • Aansluitbaar op elk gangbaar type computer
  • Door een gemiddelde hobbyist met eenvoudige gereedschappen te bouwen
  • Betaalbaar

Toen ik vele jaren geleden mijn modelspoorbaan wilde gaan besturen met bovengenoemde principes als uitgangspunt bleek een systeem dat aan mijn verwachtingen voldeed niet te bestaan. Daarom heb ik indertijd mijn eigen besturingssysteem ontwikkeld: een Digitaal Interface Netwerk voor Analoge MOdelbanen.

Sinds begin 2006 heeft DINAMO een interessante uitbreiding gekregen. Je kunt nu niet alleen rijden met analoge locs, maar ook met locs die voorzien zijn van een DCC compatible decoder. Op deze manier kun je nu daadwerkelijk het beste van beide werelden combineren. Ik rijd zelf uitsluitend met 2-rail/gelijkstroommaterieel en dat is ook de voornaamste reden dat ik me altijd tot 2-rail heb beperkt. Door de universele opbouw zijn er verder echter nauwelijks beperkingen en is het Dinamo systeem geschikt voor vrijwel elke 2-rail gelijkstroom modelspoorbaan van een willekeurig merk in elke schaal (waaronder H0, H0e, N en Z). Met name in de laatste 2 genoemde schalen is het ontbreken van de noodzaak in elke loc een decoder in te bouwen een duidelijk voordeel.

Begin 2008 is een volgende uitbreiding toegevoegd: het besturen van modelauto's. Dinamo is hiermee een systeem geworden waarmee je analoge treinen, digitale treinen en digitale auto's kunt besturen! De toevoeging "auto's" kan ook als apart systeem worden ingezet en is dus ook bruikbaar als je al een ander besturingssysteem voor treinen hebt.