Aan de slag metlogo_dinamo.png

Zelfbouw

Het Dinamo systeem is oorspronkelijk ontwikkeld als zelfbouwsysteem en nog steeds op die wijze verkrijgbaar. Voor het gehele systeem zijn PCB's (Printed Circuit Boards) beschikbaar, alsmede uitgebreide handleidingen, stukslijsten en interface documentatie. Die documenten kun je hier downloaden in PDF formaat. Dit betekent dat het Dinamo systeem reproduceerbaar is voor iedereen die een soldeerbout kan hanteren en beschikt over enige elektronica-basiskennis. Een goed referentiepunt voor dit laatste vormen de handleidingen die je op deze website vindt. Als je die kunt volgen kom je een heel eind, zo is de ervaring.

De printen die beschikbaar zijn t.b.v. zelfbouw zijn:

 • IPM
 • TM-H
 • CD16
 • PM32
 • MDdec
 • SWdec

Deze printen zijn dubbelzijdig en doorgemetalliseerd, zijn voorzien van soldeermaskers en een componentenopdruk en worden professioneel geproduceerd. Alle andere onderdelen zijn te koop in de reguliere elektronica-onderdelen handel. In de stukslijsten tref je richtprijzen aan voor de onderdelen, maar met enig speurwerk zijn ze aanzienlijk goedkoper te bemachtigen.

Sommige modules leveren we uitsluitend geassembleerd (bv de RM-U). De reden hiervan is dat er op die module SMD (Surface Mount Devices) componenten zitten met een zeer kleine pitch die voor een gemiddelde hobbyist lastig te solderen zijn. Verder is het de ervaring dan het erg prettig is dat je bij een start beschikt over in elk geval één gegarandeerd werkende module, zodat je bij eventuele problemen gemakkelijker weet waar je moet beginnen met zoeken.

Kant-en-klaar of bouwpakketten

Heb je geen zin of geen tijd om zelf je Dinamo modules in elkaar te zetten of zoek je gewoon een "easy start", dan bieden we je "Dinamo Plug and Play". Wil je toch de flexibiliteit van het "traditionele" Dinamo systeem, dan is het ook mogelijk de Dinamo zelfbouw-modules aan te schaffen in de vorm van een bouwpakket of als geassembleerde en geteste module. Daarvoor kun je terecht bij de VPEB partners.
Overigens is het geen probleem componenten uit het Dinamo Plug&Play en Dinamo "Classic" programma door elkaar te gebruiken als je het gemak van P&P zoekt, maar af en toe toch wat extra flexibiliteit nodig hebt.

Adviesprijzen per september 2021 (incl 21% BTW):

DINAMO ModulesPrijs onbestukte printPrijs bouwpakketPrijs modulePrijs module in behuizing
RM-U niet beschikbaar    €  81,50  €   89,50
RM-U Dual Channel niet beschikbaar    € 116,50  € 124,50
RM-U Dual Channel upgrade Nvt  € 40,00    
RM-C/1+ niet beschikbaar     €   84,95
RM-C/2 niet beschikbaar     € 134,95
RM-C/1+ -> RM-C/2 Nvt     €   64,50
TM-H € 37.50 (incl CPU)      
CD16 € 20.00      
OC32/NG niet beschikbaar  € 69,95 € 85,95 €   93,95
PM32 € 27.50 (incl CPU)      
MDDEC (wisselmatrix) niet beschikbaar  € 14,95  € 17,95  € 18,95 *1)
SWDEC (schakelaar matrix) € 4.50  € 10,50  € 13,95  € 14,95 *1)
IPM (voeding) € 21,50 (incl spoel voor power converter)      

*1) Op montageframe

Voor de goede orde:

 • Onbestukte print is alleen de 'kale' print zonder onderdelen, behalve de expliciet genoemde
 • Bouwpakket is print incl alle onderdelen, niet samengebouwd
 • Module is de geassembleerde en geteste module
 • Module in behuizing is geassembleerde en geteste module in behuizing of op montageframe

Verdere benodigdheden

Voor een Dinamo systeem heb je nog nodig:

 • Een behuizing of aluminium grondplaat om het geheel veilig te monteren.
 • Draad, aansluit -en bevestigingsmaterialen. Wat je precies nodig hebt is in sterke mate afhankelijk van je fysieke opzet van je spoorbaan en je persoonlijke voorkeur. Daarom is hiervoor moeilijk een algemeen advies te geven. Mocht je hier meer over willen weten dan kun je hiervoor terecht in de Dinamo Gebruikersgroep of bij onze partners.

Je hoeft niet per-se de bovengenoemde IPM voeding te gebruiken. In principe voldoet voor de rijspanning en wissels een enkelvoudige voeding van circa 18V en bijv 10A (dat laatste sterk afhankelijk van de omvang van je spoorbaan). Aangezien dit vermogen nooit ongecontroleerd ‘buiten’ de beveiligde pulsbreedtegeneratoren om op de baan kan komen heb je hier dus niet te maken met de "3A" veiligheidsregel, die anders nog wel eens tot hoofdbrekens kan leiden. Het is trouwens wel verstandig je voeding (trafo) ALTIJD af te zekeren met een zekering. Verder heb je dan nog een goed gestabiliseerde voeding voor de elektronica nodig, +5V en +12V.