Autobesturing met UCCI

De UCCI controller is ontwikkeld voor de besturing van auto's volgens het Dinamo/MCC protocol. UCCI staat voor USB Car Control Interface. Je kunt het uitspreken als "ukkie". De huidige versie heet UCCI/E. De /E staat voor "economy", hetgeen betekent dat deze versie een stuk energiezuiniger is dan zijn voorganger.

Functies

UCCI/E biedt de volgende functies:

  • Communicatie met een besturings computer via RS232 of USB volgens het Dinamo 3.1 protocol;
  • Communicatie met een RM-U (P&P) controller via RS485;
  • Aansturen van 2 MCC zendlussen. Een zendlus is voldoende voor minimaal 20 meter weglengte;
  • Het betrouwbaar inlezen van maximaal 128 terugmelders, normaliter in de vorm van reed-contacten. Om de bedrading te beperken worden de contacten gemultiplext aangesloten;
  • Seriële aansturing van maximaal 16 OC32 modules voor maximaal 512 extra uitgangen t.b.v. wissels, verkeerslichten en overige accessoires.

UCCI/E als centrale controller of slave-unit

UCCI/E kan worden ingezet als centrale controller voor de besturing van auto's in de miniatuurwereld. De module wordt dan rechtstreeks gekoppeld aan een PC met een geschikt besturingsprogramma via een RS232 of USB verbinding. UCCI/E bestuurt dan de voertuigen en leest de positiemeldingen in. Verder stuurt UCCI/E tot maximaal 16 OC32 controllers aan via RS485 of RS232, dit voor de besturing van bv verkeerslichten en "wissels".
Op deze manier ingezet vormt UCCI/E een volledige centrale voor digitale autobesturing.

Als de miniatuurwereld te groot is of wordt voor een oplossing met een enkelvoudige UCCI/E kan UCCI/E worden ingezet als slave-controller. Maximaal 16 UCCI's kunnen worden opgenomen in een Dinamo systeem door ze te koppelen aan een centrale RM-U controller. De koppeling met de RM-U is in dit geval RS485. De aansturing van OC32 controllers gebeurt dan niet meer door UCCI/E maar door de RM-U. Deze oplossing is geschikt voor de besturing van een stratenplan tot zo'n 650 meter weglengte.

UCCI/E uitvoeringen

UCCI/E is beschikbaar in drie versies:

  • UCCI/E: De volledige uitvoering met alle functies en interfaces. Deze module kan worden ingezet als zelfstandige besturingseenheid en als slave-unit.
  • UCCI/E-u: Identiek aan UCCI/E, maar dan zonder RS232 interfaces. UCCI/E-u kan dus alleen gekoppeld worden aan de PC via USB en kan OC32 controllers alleen aansturen via RS485. De UCCI/E-u is voordeliger in aanschaf dan de UCCI/E. Deze module kan worden ingezet als zelfstandige besturingseenheid en als slave-unit.
  • UCCI/E-s: een UCCI/E zonder USB en RS232 interface, die dus uitsluitend kan worden gebruikt als slave-controller. Het voordeel is dat de UCCI/E-s voordeliger is dan de andere uitvoeringen.