Onze actuele nieuwsberichten vind je op de homepage van deze site. Op deze pagina verzamelen we de berichten die niet meer actueel zijn voor een historisch overzicht van de geschiedenis van VPEB en Dinamo.

Beurzen najaar 2014

Eurospoor (24-26 oktober, Utrecht)

VPEB is niet aanwezig met een eigen stand, maar wel aanwezig op de stands van PiCommIT en MCC-ModelCarParts, waar u terecht kunt voor uitleg over en aanschaf van onze producten.

The Warley Show (22-23 november, Birmingham)

Tijdens "The Warley Show" zal VPEB aanwezig zijn op de stand van DCC Trainautomation, waar u terecht kunt voor uitleg over en aanschaf van onze producten.

Houten Digitaal (13 december)

Tijdens Houten Digitaal zal VPEB aanwezig zijn met een eigen stand waar u terecht kunt voor informatie over onze producten. De verkoop wordt verzorgd doorPiCommIT en MCC ModelCarParts, tevens aanwezig op Houten Digitaal

1 september 2014

Koerswijziging verkoop VPEB producten

Per 1 september 2014 is VPEB gestopt met de rechtstreekse verkoop van producten aan particulieren.Het klinkt wellicht wat tegenstrijdig, maar de koerswijziging is vooral ingegeven om de gebruikers van de VPEB producten nog beter van dienst te kunnen zijn. Aan ons productassortiment, de kwaliteit, de ondersteuning en onze gunstige prijzen verandert namelijk helemaal niets.

VPEB werkt inmiddels geruime tijd samen met 3 partners, die het volledige productassortiment van VPEB aanbieden: PiCommIT, MCC-ModelCarParts en DCC-Trainautomation (UK). Deze partners hebben zowel een webshop waar je de VPEB producten kunt vinden en vind je ook regelmatig op beurzen. VPEB zal zich vooral richten op ontwikkeling, productie en ondersteuning en bovengenoemde partners zullen zich primair richten op promotie, verkoop en advisering van klanten.

Vanaf 1 september kunnen particulieren bij bovengenoemde VPEB partners terecht voor de aanschaf van het volledige VPEB assortiment. Bedrijven en verenigingen kunnen desgewenst nog wel rechtstreeks bij VPEB terecht voor aanschaf en advies.

31 juli 2014

Summersale

Uitverkoop OC32/BASIC gedurende de maand augustus. Aangezien de belangstelling voor deze specifieke uitvoering steeds verder afneemt stoppen we met de productie daarvan. De resterende exemplaren zijn nu te koop in onze webshop voor de prijs van de "oude"  OM32.

De aanbieding geldt tot uiterlijk 31 augustus en OP is OP

30 juni 2014

Behuizingen

RM-U_behuizing.jpg

Het assortiment behuizingen breidt zich inmiddels uit. Er zijn reeds behuizingen beschikbaar voor de RM-U P&P, UCCI/E en TM44. Binnenkort verwachten we ook de OC32 en DS32 te kunnen voorzien van een passend jasje.

21-23 februari 2014

Rail 2014

We zijn er weer (stand 1.62)

Rail2014.png

19 februari 2014

UCCI wordt UCCI/E

De centrale eenheid voor de besturing van Dinamo/MCC (auto's) is vernieuwd. Vanaf heden wordt UCCI bij nieuwe leveringen vervangen door de UCCI/E.

Verschillen UCCI/E vs UCCI:

 • Veel minder stroomverbruik
 • Nauwelijks warmteontwikkeling
 • Geen afhankelijkheid meer tussen voedingsspanning en zendlus-weerstand
 • Zendvermogen is softwarematig instelbaar
 • Visuele indicatie of zendlus correct is aangesloten
 • Module adres instelbaar vis DIPswitches (alleen UCCI/E-s)

UCCI/E is leverbaar vanaf 21 februari (Rail 2014). Een handleiding is beschikbaar, op dit moment nog uitsluitend in het Engels.

19 november 2013

IE11 en DinamoUsers

Het lijkt er op dat Internet Explorer 11 niet correct werkt met DinamoUsers.net. We denken na over een oplossing om tegemoet te komen aan de zoveelste gril van M$. Ondertussen zul je een wel compatible browser moeten gebruiken (IE t/m 10, FireFox, Chrome, Opera, etc)

27 oktober 2013

Dinamo Plug & Play Handleiding beschikbaar

We hebben een speciale handleiding on-line gezet voor Dinamo Plug & Play. Deze handleiding vervangt niet de handleidingen van de individuele modules, maar is bedoeld voor de beginnende Plug & Play gebruiker om relatief snel de eerste beginselen onder de knie te krijgen.

1 oktober 2013

Dinamo nog iets meer Plug & Play

RJ45-SubD9.jpgOm het Dinamo Plug & Play concept nog iets eenvoudiger te maken hebben we een RJ45 naar sub-D converter gemaakt. Je kunt deze op de multifunctonele interface van de RM-U steken en daarmee de betreffende interface converteren naar een RJ45 aansluiting. De kabel tussen de RM-U en de eerste TM44 kan dan ook gewoon een RJ45-RJ45 kabel zijn, waarmee de noodzaak vervalt hiervoor zelf een kabel te maken. Beschikbaar in onze webshop!

28/29 september 2013

Bossche Modelbouwdagen

VPEB zal samen met MCC-ModelCarParts aanwezig zijn op de Bossche Modelbouwdagen. We ontmoeten u graag voor demo's en informatie betreffende Dinamo, Dinamo Plug & Play, MCC (auto's), en OC32 (accessoires, licht en beweging). U kunt uiteraard ook bij ons terecht voor de aanschaf van elektronica en andere materialen.

Klik hier voor details over de Bossche Modelbouwdagen

8 september 2013

Nieuwe handleiding RM-U 1.10

Er is eindelijk een nieuwe handleiding voor de RM-U beschikbaar. Let op: Deze handleiding is alleen bruikbaar voor RM-U firmware 1.10 (en later).

29 augustus 2013

Nieuwe workshop OC32

De ervaring leert dat veel hobbyisten prima in staat zijn om de OC32 aan te praat te krijgen, maar alle mogelijkheden doorzien én uit de OC32 halen is voor velen toch lastig. De workshops in het voojaar 2013 zijn positief ontvangen door de deelnemers. Wegens veler verzoek starten we in september met een nieuwe serie. De eerstvolgende workshop OC32 is reeds op 21 september, dus schrijf je snel in!l

26 juli 2013

RM-U 1.10 met volledige TM44 support

Vanaf Release 1.10 ondersteunt de RM-U tot 32 TM44's per systeem zonder "vreemde"  gaten in de nummering, goed voor 128 blokken. Daarnaast ondersteunt RM-U 1.10 de TM-H alsmede UCCI-s controllers en overige vertrouwde Dinamo componenten binnen één systeem. Datails over de diverse upgrades lees je op het DinamoUsers portal

Er is een nieuwe handleiding TM44 beschikbaar. Een nieuwe handleiding RM-U, die ook beter inzicht geeft in het Dinamo Plug&Play concept wordt verwacht over ca 4 weken.

27 juni 2013

Aanpassing prijzen

Per 1 juli 2013 verandert een aanzienlijk deel van onze verkoopprijzen, voornamelijk a.g.v. prijsontwikkelingen op de internationale markt van elektronica-componenten. In de meeste gevallen zijn de aanpassingen niet heel schokkend. Sommige artikelen worden wat duurder, andere wat goedkoper.

12 april 2013

Handleiding TM44 beschikbaar

In de sectie ondersteuning vind je de handleiding van de TM44. Het is een voorlopige versie. Daar zitten nog wat foutjes van voornameijk tekstuele aard en vormgeving in. Die zullen de komende weken worden hersteld.

De verwachting is dat de eerste TM44's de komende week worden uitgeleverd.

15 februari 2013

DINAMO_PnP.png

NIEUW: Dinamo is nu voor iedereen bereikbaar, ook voor degenen met minder affiniteit met elektronica.
Slechts 3 verschillende modules, enkelvoudige "commercieel" beschikbare voeding, geen grote kasten of ingewikkelde verloopkabels meer: Dinamo Plug and Play

20 januari

MCC workshop gepland

Er is weer een nieuwe MCC workshop gepland op 6 en 13 april. Interesse? Schrijf je nu in. Meer informatie vind je op het DinamoUsers portal.

20 januari 2013

Workshop(s) OC32

De ervaring leert dat veel hobbyisten prima in staat zijn om de OC32 aan te praat te krijgen, maar alle mogelijkheden doorzien én uit de OC32 halen is voor velen toch lastig. Daarom starten we in maart met een aantal workshops OC32. Interesse? Schrijf je nu in, er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar!

2 januari 2013

Firmware Update en Bootloader voor UCCI

In navolging van de aanpassingen op de RM-U is er u een vergelijkbare firmware-update beschikbaar voor UCCI. Met release 1.03 is het mogelijk UCCI in "Transparante Mode" te schakelen, waardoor UCCI feitelijk een U485 emuleert. Ook Dinamo/MCC gebruikers van de OC32 hoeven hiermee niet langer een U485 aan te schaffen en niet langer een apart netwerk met U485 aan te leggen om de OC32's te kunnen configureren, dit kan voortaan via UCCI.

Details en Release Notes vind je op DinamoUsers

Tevens wordt ook UCCI vanaf heden uitgeleverd met Bootloader, waarmee de gebruiker van UCCI deze zelf kan voorzien van nieuwe firmware zodra deze door VPEB beschikbaar wordt gesteld.

De UCCI Bootloader handleiding vind je in de documentatie-sectie

29 december 2012

Firmware Update RM-U

Er is een firmware-update beschikbaar voor de RM-U. Met release 1.02 is het mogelijk de RM-U in "Transparante Mode" te schakelen, waardoor de RM-U feitelijk een U485 emuleert. Dinamo gebruikers van de OC32 hoeven hiermee niet langer een U485 aan te schaffen en niet lager een apart netwerk met U485 aan te leggen om de OC32's te kunnen configureren, dit kan voortaan via de RM-U.

Details en Release Notes vind je op DinamoUsers

24 december 2012

Bootloader voor RM-U

Naar verwachting zal de RM-U firmware de komende maanden een aantal aanpassingen en uitbreidingen ondergaan. Vooruitlopend hierop is besloten de RM-U's die door VPEB worden uitgeleverd met ingang van heden (24 december 2012) uit te rusten met een Bootloader.

Gebruikers van de OC32 kennen reeds het gemak van deze functie. Een Bootloader is een stukje extra firmware in de CPU van de RM-U, waarmee de gebruiker van de RM-U deze zelf kan voorzien van nieuwe firmware zodra deze door VPEB beschikbaar wordt gesteld. Met een Bootloader hoeft de CPU dus niet meer terug naar VPEB voor een update/upgrade.

Gebruikers van de RM-U die (nog) geen Bootloader-CPU hebben kunnen hun CPU (nog éénmaal) opsturen naar VPEB voor een upgrade. De CPU wordt dan voorzien van een Bootloader, zodat je de volgende updates zelf kunt uitvoeren. Voor de goede orde: er is op dit moment nog geen daadwerkelijke update van de RM-U firmware zelf. De meest recente versie is 1.01.

Voor het gebruik van de Bootloader is een aanvullende handleiding beschikbaar in de documentatie sectie.

Programma beurzen najaar 2012

In het najaar van 2012 kunt u ons vinden op de volgende beurzen en bijeenkomsten:

 • 1 september: HCCm @ Railclub Utrecht
 • 1 september: Modelspoorbeurs Houten (MCC ModelCarParts)
 • 29 september: HCCm @ CompUsers
 • 6 en 7 oktober: MSG Den Bosch
 • 13 oktober: Modelspoorbeurs Houten (MCC ModelCarParts)
 • 19, 20 en 21 oktober: Eurospoor
  VPEB is hier zelf niet aanwezig, maar u kunt o.a. terecht bij de HCCm voor informatie en demonstratie (geen verkoop!)
 • 27 en 28 oktober: Modelspoorbeurs Mechelen
 • 10 november: Modelspoorbeurs Houten
  LET OP: VPEB is hier zelf niet, maar u kunt wel een deel van ons assortiment aanschaffen via MCC ModelCarParts
 • 24 november: Dinamo gebruikersdag
 • 15 december: HCCm
 • 15 december: Houten (MCC ModelCarParts)

24 november 2012

Dinamo Gebruikersdag

Op zaterdag 24 november 2012 wordt de Dinamo Gebruikersdag gehouden in zaal De Cour in Terheijden. De Dinamo Gebruikersdag is bedoeld voor gebruikers van Dinamo, Dinamo/MCC, OC32, OM32, LichtOrgel en alle aanverwante producten, alsmede voor iedereen die hierin interesse heeft. De Dinamo Gebruikersdag is een dag waarin gebruikers en geïnteresseerden informatie en ervaringen uitwisselen op een zo open mogelijke wijze.

Meer informatie over de gebruikersdag en het (voorlopige) programma vind je op het DinamoUsers portal

22 oktober 2012

English Manual OC32

Finally! The English version of the OC32 manual has been released! See the Documentation section.

Thanks to all who contributed to this project!

1 oktober 2012

BTW naar 21%

Per 1 oktober moeten wij over de verkoop van onze producten 21% BTW berekenen. Dat betekent dat onze prijzen gemiddeld ca 1,7% in prijs verhoogd zijn met een kleine afronding om niet op heel vreemde eindbedragen uit te komen.

24 februari 2012

VPEB webshop geopend!

Na een behoorlijke tijd van voorbereiding is de webshop geopend.

In de shop vindt u onze producten, uw kunt ze in uw winkelmandje verzamelen, u ziet wat er op voorraad is en u kunt direct afrekenen met iDEAL.

24, 25 en 26 februari 2012

VPEB staat weer op RAIL. We zullen dit doen in een gezamenlijke stand met PiCommIT en Digitaalservice. Uiteraard weer met leuke demo's, nieuwtjes en de mogelijkheid materialen aan te schaffen.

Informatie over Rail2012, locatie, data, tijden en routebeschrijving vind je op www.rail.nl

23 december 2011

logo_oc32_basic.png

Door de end-of-life van de OM32 zijn degenen die alleen OM32 functionaliteit wensen nu duurder uit met de OC32. Om dit prijsverschil voor een belangrijk deel op te vangen is vanaf heden de OC32/BASIC beschikbaar. De OC32/BASIC is een extra voordelige OC32 die primair bedoeld is voor gebruikers die voldoende hebben aan de functionaliteit van de OM32, of die reeds een aantal OM32's in gebruik hebben en daarvoor een uitbreiding zoeken. De OC32/BASIC is achteraf NIET op te waarderen tot een volwaardige OC32. Kijk hier voor details over de verschillen tussen de diverse uitvoeringen van de OC32.

18 december 2011

Definitief end-of-Life OM32 en LichtOrgel

Het was reeds aangekondigd: Vanaf heden kun je geen OM32 of LichtOrgel meer bestellen bij VPEB. Er is nog wel een beperkte voorraad OM32's bij Dinasys

De OM32 en LichtOrgel zijn per heden vervangen door de OC32. De OC32 biedt alle functionaliteit die de OM32 en LichtOrgel bieden, plus vele extra's. De OC32 is ook 100% "backwards compatible" met de OM32 en kan dus zonder meer als 1 op 1 vervanging worden ingezet.

Uiteraard zal de ondersteuning op beide producten wel doorlopen, in elk geval tot eind 2012.

december 2011

Dinamo/MCC

Na enige stilte is er eindelijk weer een nieuwe MCC workshop

zaterdag 7 januari en 21 januari 2012: Workshop MCC Start

Voor plaats, tijden, programma en voorwaarden, zie DinamoUsers

Update: de workshop is inmiddel VOL

10 en 11 december 2011

Samen met DinaSys en MCC-modelcarparts zijn we (weer) aanwezig op de Nederlandse Modelspoordagen in Rijswijk. Een niet al te massale en meestal gezellige beurs. Klik hier voor informatie over de Modelspoordagen

8 en 9 oktober 2011

Euromodelbouw Genk

Het is toch nog gelukt. We hebben een plekje weten te bemachtigen op Euromodelbouw, samen met DinaSys, MCC-modelcarparts en iTrain. Informatie over Euromodelbouw vind je op www.euromodelbouw.be

Zaterdag 24 september 2011

Dinamo Gebruikersdag!

Op zaterdag 24 september zijn alle Dinamo-gebruikers en andere geïnteresseerden te gast bij de Vereniging van Modelbouwers regio Zwolle. Het adres is Veemarkt 39, 8011 AJ ZWOLLE. U bent welkom vanaf 10 uur en de dag duurt tot 16 uur. De toegang tot deze dag is geheel gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de hobbyisten die deze dag mede mogelijk maken is natuurlijk van harte welkom.

18 september 2011

Nieuwe handleiding OC32 2.0

Er is een nieuwe handleiding 2.0 voor de OC32. We hebben geprobeerd de handleiding wat overzichtelijker te maken, vooral voor beginnende gebruikers. De handleiding kun je downloaden via de download pagina.

4 september 2011

OC32 met LichtOrgel functionaliteit

Versie 2.0 voor de OC32 is uit. Hierin zit de zogenaamde "LichtOrgel functionaliteit". Je kunt nu met de OC32 ook alles wat je met LichtOrgel kunt en zelfs (veel) meer dan dat.
2.0 wordt een "documented release", d.w.z. dat hiervoor een nieuwe handleiding komt. Voorlopig moet je het even doen met de release notes op www.dinamousers.net

Wat uitfasering van LichtOrgel betreft: Zoals onderstaand aangegeven is dit product bestelbaar tot 15 december 2011. In toevoeging hierop geldt het volgende: Er is op dit moment geen voorraad. Er zullen nog 2 productiebatches gedraaid worden. LichtOrgels besteld voor 1 november zullen geleverd worden uiterlijk 1 december. LichtOrgels besteld na 1 november en voor 15 december zullen geleverd worden uiterlijk 31 januari.

18 juni 2011

OC32 met Event Inputs

De OC32 is vanaf heden ook leverbaar met "Event Inputs".
Dit zijn 4 extra ingangen waarmee externe apparaten gebeurtenissen in de OC32 kunnen opstarten. De extra ingangen kunnen galvanisch gekoppeld of galvanisch gescheiden worden uitgevoerd. Bestaande OC32's kunnen worden uitgebereid met een upgrade kit.

18 juni 2011

End-of-Life OM32 en LichtOrgel

Aan alles komt een keer een eind. In dit geval omdat er iets beters is.
De OC32 is inmiddels ruim een jaar beschikbaar en biedt alle functionaliteit die de OM32 biedt, plus vele extra's. De OC32 is ook 100% "backwards compatible" met de OM32 en kan dus zonder meer als 1 op 1 vervanging worden ingezet.
De OC32 zal ook op korte termijn alle functionaliteit gaan bieden die LichtOrgel biedt en voor een lagere prijs per poort. Om deze redenen is besloten de OM32 en LichtOrgel uit productie te nemen.

 • De OM32 zal geleverd worden "zolang de voorraad strekt". Naar verwachting zal dit zijn tot eind 2011. Voor zover redelijkerwijs mogelijk en indien hier aanleiding voor is zullen we deze prognose bijstellen. In elk geval geldt voor de OM32 dus "op = op". Aangezien de OC32 een volwaardige vervanging is kan dat voor niemand echt een probleem opleveren;
 • LichtOrgel kan besteld worden tot 15 december 2011. Hiervan zal een zeer minimale voorraad worden aangehouden, dus het kan zijn dat de levertijd van dit product wat langer is.

Uiteraard zal de ondersteuning op beide producten wel doorlopen, in elk geval tot eind 2012.

11, 12 en 13 maart 2011

www.rail2011.jpg

VPEB staat weer op RAIL. We zullen dit doen in een gezamenlijke stand met PiCommIT en Digitaalservice. Uiteraard weer met leuke demo's, nieuwtjes en interessante aanbiedingen!

Informatie over Rail2011, locatie, data, tijden en routebeschrijving vind je op www.rail.nl

Met korting naar Rail2011? Klik hier voor de kortingsbon!

23 december 2010

logo-Workshop-OC32.jpg

Nadat de vorige workshop door sneeuwoverlast is geannuleerd doen we een nieuwe poging. Deelname is wederom gratis, wel graag even aanmelden. Het voorlopige programma vind je op het DinamoUsers portal. De locatie wordt nader bepaald en de definitieve datum hang af van de belangstelling

2 december 2010

logo-Workshop-OC32.jpg

Op veler verzoek houden we op 18 december een experimentele workshop OC32. Deelname is gratis, wel graag even aanmelden. Het voorlopige programma vind je op het DinamoUsers portal. De locatie is bij de HCC!m in Bilthoven. Details over plaats en route vind je hier

17 december: De workshop is i.v.m. sneeuwoverlast geannuleerd door de HCC!m

2 december 2010

logo-Workshop-MCC.jpg

Vanwege de enthousiaste reacties en grote belangstelling zijn er weer 2 nieuwe workshops gepland. Deze keer zowel de "basis-workshop" als - eindelijk - de lang verwachte workshop voor gevorderden.

 • zaterdag 22 januari en 5 februari 2011
  Workshop MCC Start
  Voor exacte plaats en tijden, zie DinamoUsers

 • zaterdag 19 februari 2011
  Workshop MCC Automaat
  Voor exacte plaats en tijden, zie DinamoUsers

De inschrijving is geopend.

 

24 september 2010

logo-SP4.jpg

De OC32 biedt de mogelijkheid tot 32 servomotoren aan te sturen. Je moet alleen de servo's wel voorzien van de juiste voedingsspanning. Vanaf heden is hiervoor de SP4 beschikbaar. Een handig stabilisatieprintje met 4 stekkers voor 4 servomotoren en een schroefterminal voor de verbindingen naar de OC32. Prijsinformatie vind je hier.

Waar vind je ons in het najaar van 2010?

logo-BeursAgenda.jpg

 

 • zaterdag 28 augustus 2010
  Modelspoorbeurs Houten
  Voor exacte plaats en tijden, zie modelspoorbeurs.nl

 • zaterdag 25 september 2010
  HCC!m bijeenkomst
  LET OP: Deze keer NIET in Bilthoven maar in De Bilt
  Voor exacte plaats en tijden, zie hccm.nl

 • zaterdag 16 en zondag 17 oktober 2010
  We gaan naar België: Grote Modelspoor Expo te Mechelen
  Voor meer info, zie modelspoorexpo.com
  LET OP: Deze keer zijn we dus NIET bij de HCC!m

 • zaterdag 11 en zondag 12 december 2010
  Nederlandse Modelspoordagen te Rijswijk
  Voor meer info, zie modelspoordagen Rijswijk

 • zaterdag 18 december 2010
  HCC!m bijeenkomst
  Voor exacte plaats en tijden, zie hccm.nl

Voor de goede orde: Je vindt ons dit jaar dus NIET op Eurospoor !!

19 juli 2010

oc32logo.jpg

Inmiddels is de OC32 ook beschikbaar met DCC interface! De OC32 is nu dus bruikbaar in combinatie met elk digitaal systeem dat DCC ondersteunt. De nieuwe handleiding kun je vinden op de download pagina Prijsinformatie vind je hier.

7 mei 2010

logo-Workshop-MCC.jpg

Eind januari 2010 hebben we de eerste Dinamo/MCC workshop georganiseerd. Vanwege de enthousiaste reacties en grote belangstelling is er inmiddels een vervolg gepland op 12 en 19 juni. De inschrijving is nu geopend!

15 februari 2010

oc32logo.jpg

De lang verwachte, beoogde opvolger van de succesvolle OM32 is nu leverbaar. Een samenvatting van de mogelijkheden tref je aan in dit introductiedocument. De handleiding kun je vinden op de download pagina Prijsinformatie vind je hier.

1 december 2009

logo-Workshop-MCC.jpg

Op 23 en 30 januari 2010 organiseren we een Dinamo/MCC workshop. In deze workshop leer je hoe je zelf je eigen Faller auto kunt ombouwen naar een digitale (Dinamo/MCC) uitvoering met koplampen, achter/remlichten en richtingaanwijzers. Je leert hoe je een weg aanlegt en hoe je deze aansluit op een Dinamo/MCC systeem. Tot slot leer je de basis van hoe je je wegenplan en auto's kunt aansturen met Koploper.

Geinteresseerd? Voor meer info, zie www.dinamousers.net Schrijf je nu in. Het aantal plaatsen is beperkt!

30 oktober 2009

logo-actie.jpg

Om Sinterklaas een beetje te ondersteunen in deze crisistijd zijn in de hele maand november onze Dinamo/MCC startsets extra gunstig geprijsd!

23, 24 en 25 oktober 2009

Op 23, 24 en 25 oktober vindt het jaarlijkse Eurospoor weer plaats. Aangezien het crisis is is Eurospoor dit jaar groter dan voorgaande jaren. Ook VPEB is weer aanwezig. We presenteren ons deze keer samen met 4 andere bedrijven. Nadere info volgt!

Voor meer informatie over Eurospoor, zie onderstaande link.

www.eurospoor.jpg

3 oktober 2009

dinamousers.png

Sinds 3 oktober is ons nieuwe DinamoUsers portal operationeel. Waarom staat het dan niet sinds 3 oktober op deze website? Nou, omdat het aantal registraties naar aanleiding van de gebruikersdag zo groot was dat we die storm even hebben laten luwen. Het nieuwe portal biedt o.i. meer functionaliteit en is ook toegankelijk voor geinteresseerden. Je komt op het portal door te klikken op bovenstaand logo of via het logo links in het navigatiescherm.

3 oktober 2009

dinamousers.png

Op 3 oktober vind de Dinamo Gebruikersdag 2009 plaats. Deze keer op de locatie van de HCCm! in Bilthoven. Het belooft een interessant programma te worden, dus dit kun je beter niet missen!

De gebruikersdag is ook toegankelijk voor geinteresseerden.

19 september 2009

www.hccm.gif

Op 19 september is er weer een HCCm! bijeenkomst. Deze keer niet op de vertrouwde stek, maar bij de Mega Compusers gebruikersdag in De Bilt. VPEB is aanwezig met de MCC demo. PiCommIT is aanwezig met een Dinamo demo. Uiteraard kun je terecht om spullen aan te schaffen. Voor plaats, tijd en en route zie www.hccm.nl

11 september 2009

dinamo_mcc_logo.jpg

Vanaf heden kunnen we je Faller auto's kant-en-klaar gedigitaliseerd aanbieden. Klik » hier « voor meer info.

3 september 2009vpeb.gif

De eerste catalogus voor de goedheiligman viel vandaag weer in de bus (het is inmiddels immers al september !). Hoogste tijd dus voor een website in een nieuw jasje.

Niet alleen de vormgeving is aangepast, maar ook de structuur is flink gewijzigd. Het kan zijn dat nog niet alle sub-pagina's in de juiste vormgeving staan of misschien werkt ergens een link nog niet geheel correct, maar dat wordt de komen de weken wel rechtgetrokken. Opbouwende kritiek is welkom!

20 april 2009

De HCCm en VPEB hebben afgesproken meer te gaan samenwerken. Lees hier het persbericht voor meer informatie

20 april 2009

De handleidingen van de OM32 (de Dinamo versie en die voor gebruik met Koploper) zijn samengevoegd tot één handleiding zodat er minder verwarring is welke handleiding je nu het best kunt gebruiken. De oude handleidingen zijn in een archief geplaatst voor het geval je die nog eens zou willen raadplegen. De diverse links die hiermee samenhangen zijn bijgewerkt.

14 en 15 maart 2009

We hebben van de "Interessegemeinschaft Modellbahn Kaarst" een uitnodiging ontvangen deel te nemen aan de "internationale tentoonstelling" op 14 en 15 maart in Kaarst (D). Dinamo zal daar aanwezig zijn met de Dinamo/MCC demobaan (auto's). Het is vlak over de grens, dus ook vanuit Nederland goed te bereizen. (klik op onderstaand logo voor meer details). 

We have been invited by the "Interessegemeinschaft Modellbahn Kaarst" to participate in the "international exhibition" on march 14 and 15 at Kaarst (Germany). Dinamo will present the MCC car control system with the MCC demonstration layout. (click on the logo below for further details). 

aktuell.jpg

6, 7 en 8 maart 2009

DINAMO staat weer op RAIL

www.rail2009.jpg

We zullen weer aanwezig zijn met onder andere:

 • Treinen demobaantje Dinamo;
 • Auto-demobaantje Dinamo/MCC;
 • Een kleine, maar interessante demo LichtOrgel met volledige dag/nacht simulatie;
 • Demonstratie digitaliseren auto's door Hans Nouwens 
 • Diverse kleinere items (info volgt);
 • Verkoop printen en modules .

Voor meer info over Rail2009, routebeschrijving, etc: zie www.rail.nl

31 januari 2009

Demobanendag bij de HCCM

www.hccm.gif

Op 31 januari verzamelt de HCCM in Bilthoven demonstratiebanen. DINAMO is hierbij met de Dinamo/MCC demo (auto's). Voor meer info over de HCCM, de bijeenkomsten, routebeschrijving, etc: zie www.hccm.nl

4 december 2008

hcc2008.jpg

Op zaterdag 13 december 2008 vindt een lezing plaats bij de HCCM te Bilthoven met als onderwerp: Het besturen van een grote miniatuurwereld. Hierop zal worden ingegaan op de bijzondere aspecten die spelen als je een extreem grote modelbaan wilt besturen en op welke wijze de producten die je op deze site vindt daarin kunnen worden toegepast.

Details over plaats, tijdstippen en routebeschrijving vind je bij de HCCM

16 november 2008

MCCdec-02 is uit! Levering wordt verwacht rond de eerste week van december 2008

24, 25 en 26 oktober 2008

Samen met PiCommIT Zal Dinamo aanwezig zijn op Eurospoor (24 t/m 26 oktober).
Je treft ons daar met demonstraties van o.a. Dinamo (treinen) en Dinamo/MCC (auto's) en aanverwante zaken (zoals OM32 serials, LichtOrgels, decoders, etc). Tevens zal het mogelijk zijn printen, bouwpakketten en modules aan te schaffen.

Voor meer informatie over Eurospoor, zie onderstaande link.

www.eurospoor.jpg

4 oktober 2008

Op zaterdag 4 oktober zal de derde Dinamo gebruikersdag worden gehouden in Haarzuilens (nabij Utrecht).
De gebruikersdag is voor Dinamo en Dinamo/MCC gebruikers, maar zij die dat nog niet zijn, doch wel serieus geïnteresseerd zijn van harte welkom. Indien je er bij wilt zijn, stuur even een e-mail

18 augustus 2008

De MCC functionaliteit van Dinamo werd reeds ondersteund door Rocrail, maar vanaf heden kan ook Koploper gebruikt worden voor de besturing van auto's. Zie de website van PaHaSoft

6 juli 2008

Rev01 van de MCC decoder is NU beschikbaar! Deze is precies half zo groot als de vorige (Rev00): 17,3 * 12,8 * 3,9 mm)!
Zie de download pagina voor de nieuwe handleiding

29 maart 2008

De (voorlopige) handleiding RM-U staat online.

16 maart 2008

UCCI en MCCdec voor autobesturing zijn leverbaar. Prijsinformatie en documentatie is toegevoegd aan de site.

7, 8 en 9 maart 2008

DINAMO staat weer op RAIL

www.rail2008.gif

januari 2008

De RM-H is uit het leveringsprogramma genomen. De RM-H is opgevolgd door de RM-U.
De voornaamste reden is dat er op de RM-H print (het basisontwerp is inmiddels ca 15 jaar oud) een paar onderdelen zitten die niet meer geproduceerd worden. De voornaamste verschillen van de RM-U ten opzichte van de RM-H zijn:< /p>

 • Geen aansturing van "magneetartikelen" (wissels) meer. Voor deze functie heb je vanaf nu een PM32 nodig, tenzij je bv alleen wissels met motoren of geheugendraad hebt, dan kun je het beter met de OM32 doen.
 • Geen aansturing van digitale uitgangen. Deze waren al min of meer verdrongen door de veel flexibelere OM32 serial
 • Een geintegreerde RS485 driver zodat je gemakkelijker je (overige) modules gedistibueerd  kunt opstellen
 • Een geintegreerde USB interface voor PC communicatie  (naast de RS232 poort).

De RM-U wordt momenteel om productietechnische redenen uitsluitend geassembleerd geleverd.

13 juli 2007

De 'definitieve' versie van Dinamo 3.0 is beschikbaar. De interface specificatie 3.0 is aangepast.

22 januari 2007

De handleidingen CD16, IPM en MDDEC zijn geactualiseerd. Alles is nu ook in "boekvorm" beschikbaar

20 januari 2007

Handleiding TM-H toegevoegd en stukslijst TM51rev03 aangevuld met de TM-Hs optie

14 september 2006

DINAMO staat weer op RAIL

www.rail2006.gif

Nadere info volgt

HCCM bijeenkomst met Dinamo
23 september 2006
10:00 - 14:00
Zuiderkapel
Boslaan 3
Bilthoven

Op 23 september vindt tijdens de bijeenkomst van de HCCM in Bilthoven een presentatie en demonstratie van Dinamo plaats. Voor meer info over de HCCM, de bijeenkomsten, routebeschrijving, etc: zie www.hccm.nl

27 augustus 2006

Update van deze site aan Dinamo Hybrid (Dinamo 3.0) met mogelijkheden om digitaal en analoog door elkaar te rijden.
Nog niet alle sub-pagina's zijn volledig geactualiseerd, dus het kan zijn dat je hier en daar nog een 'oude' term tegenkomt. Dat zal de komende weken worden aangepakt.

6 augustus 2006

Er zijn 2 nieuwe modules toegevoegd aan het Dinamo palet: De PM32 en de MDDEC.
De PM32 is een module om 32 pulsmodules in "motordrive" modus of 64 pulsmodules in dubbelspoelmodus te kunnen aansturen. De PM32 werkt alleen in combinatie met Dinamo 3.0
De MDDEC is een klein en simpel printje op gemakkelijk wissels via een diodematrix te kunnen aansluiten. De MDDEC kan gebruikt worden in combinatie met de PM32 en de RM51/RM-H.

De nieuwe modules zijn nog niet uitgebreid beschreven op deze site, maar de handleidingen spreken voor zich en zijn hier beschikbaar.

24 juni 2006

De TM51 en IPM hebben een minimale revisie ondergaan. Het laatste revisielevel van de TM51 is Rev03, van de IPM is het nu Rev01

Het verschil bij de TM51 is dat het IC 74HC243 is vervangen door een 74HC126. Reden: de HC243 is steeds lastiger verkrijgbaar.
De IPM Rev01 heeft een extra condensator aan boord gekregen. Hierdoor is de afstand tussen elko en IPM minder kritisch geworden. Sommige IPM's bleken incidenteel moeite te hebben met het opstarten van de 5V. Met deze extra condensator is dat opgelost.
Voor de TM51 Rev03 en IPM Rev01 zijn nieuwe stukslijsten, zie de download pagina

26/27 mei 2006

Eindelijk ... ook de Dinamo handleiding van de OM32 is weer actueel, inclusief stukslijst voor Rev02.
Nieuwe handleiding RM51/RM-H beschikbaar, incl stukslijsten voor RM51 Rev03.
zie de download pagina

18 mei 2006

De OM32 print is iets aangepast. Nieuwe leveringen betreffende board revisielevel 02.
De aanpassingen zijn minimaal en voor de meeste gebruikers niet relevant. Het verschil is dat de uitgebreide versie van de RS232 driver heeft plaats gemaakt voor een RS485 ontvanger om de OM32 op extreem lange afstand te kunnen aansturen.
Voor de OM32 Serial zijn inmiddels nieuwe handleidingen en een nieuwe stukslijst beschikbaar (zie hier). De andere handleidingen volgen eerdaags.

17 april 2006

Op dit mooie paasweekeinde van 2006 is een nieuwe versie van Dinamo verschenen.
Het betreft versie 3.0. Het nummer doet vermoeden dat dit een "major update" is, en dat is ook zo.

Wat is er, op hoofdlijnen, aangepast?

 • Vergroting van het aantal blokken naar 128, met een capaciteit in het protocol voor een verdere uitbreiding naar 256
 • Vergroting van het aantal OM32 uitgangen naar 512, met een capaciteit in het protocol voor een verdere uitbreiding naar 1024
 • Vergroting van het aantal magneetartikelen naar 384*, met een capaciteit in het protocol voor een verdere uitbreiding naar 512
 • Vergroting van het aantal schakelaars (bezetmelders) naar 2048 (elke TM in het systeem kan nu een versie met schakelaars zijn)
 • De mogelijkheid om naast analoge locs ook DCC locs te laten rijden. Elk blok kan softwarematig worden omgeschakeld van analoog naar DCC en vice versa. In analoge mode zijn de mogelijkheden vrijwel ongewijzigd. In DCC mode kan elk blok zelfstandig 10 DCC pakketten genereren, zodat je bv 5 locs met snelheid en F1-4 instellingen in 1 blok kunt laten rijden. Een baan met 128 blokken heeft dus feitelijk 128 onafhankelijk DCC minicentrales. In DCC wordt vooralsnog alleen de modus met 28 snelheidsstappen ondersteund en zowel 7 als 14 bits adressering (10239 adressen).
  Op dit moment kun je via Dinamo geen DCC decoders programmeren. Dit zul je vooralsnog op een aparte programming-track moeten doen met een losse programmer (overigens simpel zelf te maken).

* = met PM32 modules

De uitbreidingen betekenen dat het oude communicatieprotocol niet langer toereikend is. Versie 3.0 draait dus met een volledig nieuw protocol dat NIET compatibel is met 2.2. Dit betekent dat Koploper 6.2 (en ook versie 6.3 die op zeker moment zal verschijnen) nog NIET werkt met deze nieuwe Dinamo versie. De oude versie RM 2.21 met TM 4.32 zal ik daarom vooralsnog blijven leveren en ondersteunen naast 3.0, maar ik zal op de oude versies geen verdere updates uitbrengen.

Programmeurs kunnen de nieuwe specificatie downloaden van de download pagina

15 oktober 2005

Stuklijsten zijn aangepast;
Prijzen van een aantal geassembleerde modules zijn verlaagd.

Door verbetering van het aanbod van internet winkels waar je ook als particulier goed en gemakkelijk onderdelen kunt bestellen waren de schattingen van de onderdelenprijzen zo langzamerhand verouderd. De huidige prijzen zijn aanzienlijk lager en deze zijn nu ook verwerkt in de stukslijsten (de 'blauwe' prijs). De echte netto prijs zal vaak nog iets lager zijn, maar je moet ook rekening houden met verzendkosten en evt BTW. De opgave in de nieuwe stukslijsten moet een realistische kostprijs zijn (zonder hier harde garanties voor te kunnen geven). Het verschil tussen de Nederlandse winkelprijzen en internet prijzen wordt hiermee helaas wel schrijnend.

In verband met deze herberekening konden ook de prijzen van sommige geassembleerde modules omlaag.

Al met al goed nieuws dus

16 september 2005

DINAMO staat weer op RAIL

www.rail2005.jpg

24 en 25 september 2005
Groenoordhallen
LEIDEN

Stand 438
Voor meer informatie zie www.rail.nl

Wat is er te zien:

 • De Dinamo demonstratiebaan met uiteraard de laatste ontwikkelingen.
 • Demonstratie OM32 serial
 • Aansturing van geheugendraad d.m.v. de OM32, i.s.m. Gerrie Offerman
 • Demonstratie LichtOrgel

De bezoeker wordt in de gelegenheid gesteld zelf te experimenteren met de OM32 en LichtOrgel

14 augustus 2005

In verband met gunstigere inkoopcondities zijn de prijzen van sommige prints verlaagd. Zie de pagina aan de slag voor de nieuwe prijzen.

16 mei 2005

Vanaf heden is het mogelijk de meeste modules in beperkte oplage ook geassembleerd te bestellen.

9 maart 2005

DINAMO is aanwezig op de Modelspoorbeurs in Houten.
Demonstratie + verkoop prints/toebehoren (dat laatste: zolang de voorraad strekt die dag)
Eventuele software upgrades uitsluitend door omruilen CPU na afpraak vooraf. Ter plaatse herprogrammeren zal niet mogelijk zijn:

26 maart 2005
10:00 - 15:00

EURETCO EXPO CENTER
Industriegebied "Doornkade"
Meidoornkade 28
Houten

www.modelspoorbeurs.nl

Op 20 maart zal een gebruikersbijeenkomst worden gehouden (Alphen aan den Rijn). Deze bijeenkomst is bedoeld voor de (inmiddels ca 60) gebruikers om ervaringen uit te wisselen en kennis op te doen, maar is (beperkt en na afspraak) ook toagankelijk voor serieus geinteresseerden.

Dinamo gebruikersdag
20 maart 2005
10:00 - 17:00
Alphen aan den Rijn

9 november 2004

DINAMO is aanwezig op de Modelspoorbeurs in Houten.
Demonstratie + verkoop prints/toebehoren (dat laatste: zolang de voorraad strekt die dag)
Eventuele software upgrade uitsluitend door omruilen CPU na afpraak vooraf. Ter plaatse herprogrammeren zal niet mogelijk zijn:

18 december 2004
10:00 - 15:00

EURETCO EXPO CENTER
Industriegebied "Doornkade"
Meidoornkade 28
Houten

www.modelspoorbeurs.nl

18 september 2004

De seriële OM32 is inmiddels al een tijdje beschikbaar. Eindelijk heb ik de tijd kunnen vinden de website aan te pakken zodat, als het goed is, nu op de juiste plekken de juiste uitleg en verwijzingen staan betreffende deze module. Een nadere uitleg van de mogelijkheden vind je bij de beschrijving van de OM32 en in de handeliding.

14 maart 2004

De familie Dinamo componenten is uitgebreid met een OM32 module. De OM32 biedt 32 digitale uitgangen, evenveel dus als de OM16, alleen zijn die van de OM32 volledig onafhankelijk aanstuurbaar. De OM32 is voorbereid om t.z.t. ook serieel te worden aangestuurd hetgeen extra mogelijkheden gaat bieden. Zover is het echter nog niet. Handleiding en stukslijst van de OM32 vind je op de download pagina.

14 september 2003

DINAMO is binnenkort te zien op een tweetal tentoonstellingen en wel:

Euromodelbouw 2003
11 en 12 oktober
Limburghallen - Genk (B)
Op de stand van Beneluxrail

Zie ook: www.euromodelbouw.be en www.beneluxrail.net

RAIL 2003
14, 15 en 16 november
Groenoordhallen Leiden

Zie ook: www.rail.nl

13 augustus 2003

Het was al weer even geleden: tijd voor een update van de site. Inmiddels bestaat er een Integrated Power Module (print) die je DINAMO systeem van de juiste voedingsspanningen voorziet. De noodzaak tot zelf knutselen is dus iets gereduceerd. Verder is de site enigszins onder handen genomen. Er zijn hier en daar wat teksten aangepast en toelichtingen toegevoegd, zoals een Introductie Blokbesturing en enkele richtlijnen waar je rekening mee moet houden als je je baan geschikt wilt maken voor DINAMO.

14 februari 2003

De RM51 firmware heeft weer een kleine upgrade ondergaan. Naast magneetartikelen met magneetspoelen kan de RM51 nu ook onderdelen met motoraandrijving aansturen. Een leuke noot is dat ook het 12Volts LEGO systeem deze methode van aandrijving voor wissels e.d. gebruikt en vanaf heden daardoor ook ondersteund wordt door DINAMO. Zie handleiding RM51 versie 1.4 voor verdere details.

22 januari 2003

De RM51 is vernieuwd (Rev01). Naast wat kleine aanpassingen is de voornaamste dat de nieuwe RM51 meer stroom kan leveren aan de magneetartikelen en de stroom is per groep magneetartikelen apart in te stellen. Gebruikers van de 'oude' versie RM51 kunnen een booster bouwen om hetzelfde te bereiken (documentatie beschikbaar via de gebruikersgroep). Er is dus ook een nieuwe handleiding voor de RM51 (geschikt voor beide versies) De stukslijsten van de RM51 zijn ook vernieuwd. De stukslijst van de RM51 Rev00 bevatte een foutje betreffende het artikelnummer van de 6264 geheugenchip en de stukslijst van de RM51 Rev01 is toegevoegd. Als je ze opent, zorg dat je de juiste hebt! (zie de download pagina).

De nieuwe RM51 wordt geleverd met soldeermaskers en opdruk, zodat hiervoor ook geen aparte lay-out file meer nodig is. Gaandeweg zullen ook de andere modules met masker en opdruk geleverd gaan worden.

Tot slot vind je op de pagina diversen een link naar de bouwbeschrijving van de universele handregelaar (dus niet specifiek voor DINAMO) die in de eerstvolgende release van Koploper ondersteund zal worden.

19 oktober 2002

De stukslijsten zijn vernieuwd (zie de download pagina). Sommige onderdelen zijn wat goedkoper geworden, maar enkele helaas ook wat duurder. Per saldo maakt het voor een totaal systeem niet zo heel veel uit.

Er staan nu 2 prijzen op de lijsten: een richtprijs waarvoor je de lijst met een beetje speurwerk moet kunnen bemachtigen en de prijs van Display Elektronica per 18 oktober 2002 (verkregen via http://www.dil.nl). Uiteraard zijn alle prijzen op deze lijst onder voorbehoud. In de stukslijsten zijn nu ook de artikelnummers vermeld waaronder je de onderdelen kunt kopen bij Display. Alles wat je niet ergens anders goedkoper kunt bemachtigen kun je onder dat nummer in elk geval verkrijgen bij de genoemde firma.

4, 5, en 6 oktober 2002

De standhouders van BeneluxRail zijn zo aardig geweest een plaats op de stand vrij te houden voor een demonstratie van DINAMO op RAIL2002.

RAIL2002
vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 oktober 2002
Brabanthallen , 's-Hertogenbosch
Stand 115

29 september 2002

Diverse kleine aanpassingen aan de site. Enkele foto's toegevoegd, het aantal links op de 'diversen' pagina is uitgebreid.
Voor degenen die zitten te twijfelen of ze reed-schakelaars of bezetmelders zullen gaan toepassen is er een overzicht van de voordelen van beide oplossingen, naar ik hoop zo objectief mogelijk.

24 juli 2002

Er is weer een - dit maal kleine - update van de TM51 firmware beschikbaar: Versie 4.2  Nieuwe handleidingen zijn beschikbaar op de download pagina.

19 juli 2002

Versie 2.1 van de RM51 firmware is beschikbaar. DINAMO biedt nu onder andere ondersteuning van 64 blokken en volledige ondersteuning van permanente verlichting voor rijtuigen en loks. Daarnaast zijn een fors aantal verbeteringen aangebracht en nieuwe mogelijkheden geintroduceerd. Er is een nieuwe handleiding van de RM51(kleine wijziging) en een nieuwe interface specificatie (grote wijzigingen). Prijzen in de stukslijsten zijn omgezet naar EURO.

De handleidingen zijn te downloaden via de download pagina.

8 juni 2002

De handleiding van de TM51 is aangepast aan firmware versie 4.1. Tevens is er een voorlopige versie van het nieuwe communicatieprotocol beschikbaar met diverse uitbreidingen. De handleidingen zijn te downloaden via de download pagina.

16 april 2002

DINAMO biedt nu geintegreerde permanente verlichting van rijtuigen en loks. Op de TM51 pagina vind je de mogelijkheden en hier vind je een uitleg van de technische werking

19 maart 2002

Beschrijving voor het bouwen van een voedingseenheid uitgebreid.

9 maart 2002

Koploper beschikbaar voor DINAMO!

Vooruitlopend op de ondersteuning van DINAMO in de reguliere Koploper release is er een voorlopige, maar goed werkende versie van Koploper beschikbaar mét DINAMO ondersteuning. Deze voorlopige versie is alleen bereikbaar voor gebruikers van DINAMO en dus niet te downloaden van de site van PAHASOFT of DINAMO. Als je meer wilt weten, stuur even een mail. Voor generieke informatie over Koploper en de mogelijkheden van dit programma kun je terecht op de site van Pahasoft.

18 februari 2002

Handleiding TM51 aangepast (versie 1.2). Er zaten een paar omissies in betreffende het aansluiten van de blokken en schakelaars. Nieuwe versie te downloaden via de download pagina.

18 oktober 2001

De handleidingen CD16 bezetspoordetector zijn klaar: toegevoegd. Te downloaden via de download pagina

16 oktober 2001

De handleidingen OM16 uitgangsmodule zijn klaar: toegevoegd. Te downloaden via de download pagina

12 oktober 2001

Het systeem is inmiddels het experimentele stadium dusdanig ontgroeid, dat ik het nodig vond de site maar eens goed onderhanden te nemen. Vanaf nu dus een geheel nieuwe indeling van de site met ook veel nieuwe informatie (en het verdwijnen van verouderde informatie). Bovendien heeft 'het systeem' een naam gekregen............

22 september 2001

Bezetspoordetectie

Ondanks dat je op een HO baan uitstekend met reed schakelaars uit de voeten kunt ben ik gezwicht. Met name gebruikers van N en Z spoor komen tot de conclusie dat het soms vrij moeilijk is ruimte te vinden onder het rollend materieel om magneten te plaatsen. Dus: er komt bezetspoordetectie.

De detectieschakeling is inmiddels succesvol getest en het PCB (printontwerp) is klaar. De CD16 detectiemodule is een extra module met 16 detectoren per module. De detector komt tussen de TM51 en het spoor. De modules kunnen desgewenst dicht bij het spoor worden geplaatst om zo kort mogelijke bedrading te hebben. De 16 detectoren per module kunnen volledig vrij worden verdeeld over evenzoveel blokken. De bezetspoordetector wordt aangesloten op de reed-switch ingangen van de TM51 en gedraagt zich daarmee naar de TM51 toe als een reed-schakelaar. Dit betekent ook dat je bezetspoordetectie en reed-schakelaars gewoon door elkaar kunt gebruiken, vooralsnog tot een maximum van 128 switches/detectoren (8 modules). Hoewel de CD16 geoptimaliseerd is voor gebruik met het RM/TM systeem zou je hem in principe ook afzonderlijk kunnen toepassen.

De kosten van een CD16 liggen naar verwachting rond de Fl 110,= (print + onderdelen). Binnenkort meer info op deze site. Heb je interesse: mail!

Generieke outputmodule

De eerste print voor de uitgangsmodules (OM16-CSTD) is binnenkort beschikbaar. Het betreft de versie die 16 complementaire TTL en/of 500mA uitgangen aanbiedt (afhankelijk van welke chips je plaatst). Aangezien je hiermee in principe ook de andere soorten uitgangen kunt maken (met 500mA kun je simpel (bijna) elk gewenst relais aansturen en achter een TTL poort kun je eenvoudig een Darlington hangen om grotere vermogens te schakelen) is dit het meest universele type. Rechtstreeks stuurt de OM16-CSTD o.a. lampjes en LED's en andere belastingen tot 500mA. 

17 juli 2001

Paul Haagsma heeft besloten zijn besturingssoftware Koploper te zullen aanpassen voor het RM/TM systeem. Hiervoor moet nog wel enig werk verzet worden. De voorzichtige schatting is dat Koploper tegen het eind van 2001 geschikt zal zijn. Als je meer wilt weten over Koploper kun je een bezoek brengen aan www.pahasoft.nl. Als de combinatie Koploper-RM/TM je aanspreekt, stuur dan eens een reactie.

11 juli 2001

De inhoud van een aantal pagina's is hier en daar wat aangepast aan de laatste ontwikkelingen. Op de download pagina vind je steeds de laatste versie van de documenten, zoals bouwbeschrijvingen. De link naar de download pagina is verhuisd naar de pagina "Aan de slag" en vind je ook nog even hier.

Er is momenteel behoorlijk wat activiteit rond de ontwikkeling van software. Wil je meer weten kijk dan hier.

Sommige modelbouwers vragen zich af of reed schakelaars wel zo betrouwbaar zijn. Ik vind van wel, maar dan moet je ze natuurlijk wel goed monteren. Als je wilt weten hoe dat zou kunnen kun je hier kijken.

Er zitten wat verbeteringen in de pen. Kijk hier voor de details.