De modules OC32, OM32, PM32 en RM51/RM-H zijn uitgerust met een 37 polige sub-D connector voor de aansluiting van te besturen onderdelen. Op deze connector past een contrastekker (meegeleverd bij de OM32 en OC32) waarop de draadjes kunnen worden gesoldeerd. Voor de meeste hobbyisten is dit een doeltreffende en goedkope oplossing.

Een alternatief voor de aansluiting van onderdelen is de DS32. Dit is een aansluitprint met schroefterminals die in de 37 polige connector van bovengenoemde modules kan worden geklikt. De DS32 is mogelijk interessant in één of meer van de volgende gevallen:

  • Wanneer je geen zin hebt om onder de miniatuurwereld te solderen, of wanneer dit om andere redenen ongewenst is;
  • Wanneer het belangrijk is dat de elektronica (OM32/OC32/PM32) snel kan worden uitgewisseld, bv bij een defect. Dit zal vooral van toepassing zijn bij commerciële gebruikers;
  • Wanneer je de OM32 of OC32 wilt gebruiken voor belastingen die meer stroom gebruiken dan 500mA.

De idee van de DS32 is dat je de DS32 print vast schroeft op een ondergrond. Vervolgens kun je de diverse aansuitdraden van de te besturen “apparaten” aansluiten op de schroefterminals van de DS32. De elektronica module, OM32, OC32 of PM32, steek je er vervolgens in en je vergrendelt hem met een “slidelock” mechanisme.

Het bovenstaande principe is ook de achtergrond achter de naam van de print: “DS” staat voor “Docking Station” en hij is dus bedoeld voor Dinamo modules met 32 aansluitingen (een 37 polige connector).

Het werkt eventueel ook met een RM51 of RM-H, alleen is deze laatste module te groot om hem zo maar los in de DS32 te steken. Als je de DS32 i.c.m deze module gebruikt moet je de RM51/-H zelf dus ook op de een of andere manier vastzetten.

Je kunt de DS32 gebruiken om de door de elektronica-module te leveren stroom te versterken. De OM32 en OC32 leveren maximaal 500mA per uitgang (1A per groep van 8). Je kunt dit met de DS32 opvoeren tot 4A per uitgang zodat je bv wisselspoelen en ontkoppelaars kunt aansturen. De PD drivers op de PM32 en RM51/H leveren maximaal 1,5A. Ook die uitgangen kun je “opvoeren” tot 4A, mocht de 1,5A niet voldoende zijn.

Meer informatie

De handleiding voor de SD32 vind je op de download pagina.